Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
19.11.2009  

Pogreb srbskega patriarha Pavla

19. novembra 2009 je v Beogradu potekal pogreb patriarha srbske pravoslavne cerkve Pavla (živel od 1914-2009), ki je umrl 15. novembra 2009 v 95. letu starosti. Ob njegovi smrti je bilo razglašeno tridnevno žalovanje, mesto Beograd pa je za dan žalovanja razglasilo tudi dan pogreba. Protokolarne pogrebne povorke se je udeležilo več kot pol milijona ljudi. 

Na pogreb v Beograd je pripotoval carigrajski patriarh Vartolomej, ki je pred hramom Sv. Save imel mašo (»opelo«). Patriarh Vartolomej se je sestal tudi s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Povorke in maše so se udeležili najvišji srbski predstavniki oblasti, ter okoli 100 poslancev Narodne skupščine Srbije. Patriarh Pavle je pokopan v samostanu Rakovica. 

V Beograd so na pogrebno mašo pripotovali: predsednik Črne Gore Filip Vujanović, črnogorski ministri za zdravje in za kulturo; predsednik Makedonija Đorđe Ivanov; namestnik zunanjega ministra Grčije Dimitris Drucas; predstavniki Republike Srbske z Miloradom Dodikom na čelu, predsedujoči Svetu ministrov BiH Nikola Špirić; vodja UNMIK Lamberto Zannier; podpredsednik vlade Bolgarije Cvetan Cvetanov; predstavniki zunanjega ministrstva Cipra; svetovalca predsednika Hrvaške Stipeta Mesića Budimir Lončar in Siniša Tatalović; poglavar albanske pravoslavne cerkve Anastasios; metropolit češke in slovaške pravoslavne cerkve Hristofor; poglavar romunske pravoslavne cerkve Danijel; delegacijo ruske pravoslavne cerkve je zaradi bolezni ruskega patriarha Kirila vodil stalni član Svete sinode Moskve, metropolit Minska in eksarh Belorusije Filaret; poglavar rimo-katoliške cerkve papež Benedikt XVI je na pogrebne svečanosti napotil kardinala Angela Sodana, dekana kardinalskega kolegija. 

Delegacijo slovenske vlade je zastopal minister brez resorja, odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boštjan Žekš. Pogrebnih svečanosti se je udeležila tudi začasna odpravnica poslov veleposlaništva v Beogradu ga. Jadranka Šturm Kocjan.