Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
21.06.2010  

Počastitev Dneva državnosti Republike Slovenije, 22.06.2010

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu 22. junija 2010 ob 19.30 uri prireja sprejem in koncert v počastitev Dneva državnosti Republike Slovenije. V kulturnem domu Kolarac v Beogradu bo nastopila slovenska igralka in šansonjerka Lara Jankovič, ki poje pesmi Ferija Lainščka.

 

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija in obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala neodvisna država. Na ta dan je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Republike Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

 

Lara Jankovič je po enajstih letih delovanja v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici izbrala pot svobodne umetnice. Za svoje ustvarjanje na gledališkem področju je prejela Borštnikovo nagrado za mlado igralko, Zlato paličico (nagrado festivala igranih gledaliških predstav za otroke in mladino) in Nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Na festivalu šansona pa je za skladbo »Kabaret brez skrbi« prejela nagrado za najboljšo glasbo. Na 33. mednarodnem festivalu »Pantomime i monodrame« v Zemunu je prejela zlato odličje za najboljšo monodramo »Kot jaz« in za isto monodramo nagrado za igro na festivalu »Zlati Vitez« v Moskvi. Izdala je zgoščenko s šansoni, tangom in ciganskim melosom z naslovom »Pred vami stojim gola«. Nedavno je izšla njena druga zgoščenka »Na kožo zapisane zgodbe«, kjer poje pesmi Ferija Lainščka s pridihom rusko-cigansko-balkanskega melosa.

 

Ferija Lainščka ne moramo označiti le kot pisatelja, temveč tudi kot pesnika, dramatika, scenarista, soustvarjalca literarnih revij in avtorja številnih besedil slovenskih pevcev ter skupin. Njegova bibliografija močno presega 100 izvirnih književnih naslovov, njegovi romani so prevedeni v številne tuje jezike. Za svoja literarna dela je prejel mnoge prestižne nagrade in priznanja. Leta 1995 mu je Prešernov sklad dodelil nagrado za roman »Ki jo je megla prinesla«. Leta 1992 je prejel nagrado »Kersnik«, za najboljši slovenski roman za roman »Namesto koga roža cveti«. Leta 2007 je ponovno prejel nagrado »Kersnik« za roman »Muriša«. Zbirka pravljic »Mislice« so prejela nagrado za najboljšo slovensko mladinsko literarno delo leta 2000. Prejel je še Kajuhovo nagrado za roman »Raza« in nagrado sklada Vladimir Slejko za roman »Astralni niz«. Po njegovih romanih je bilo doslej posnetih 5 celovečernih filmov, med njimi tudi za film Petelinji zajtrk, ki je najbolj gledan domači film v samostojni Sloveniji.