Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
11.05.2010  

Praznovanje Dneva Evrope v Beogradu

Delegacija EU v Beogradu je 9. maja organizirala obeležitev Dneva Evrope - prireditev »Evropark«, ki je potekala v parku Kalemegdan.

 

Na prireditvi, ki jo je svečano odprl vodja Delegacije EU veleposlanik Vincent Degert, so se na področju kulture, turizma in potovanj, varstva okolja in potovanj za mlade, predstavile posamezne države članice EU. Veleposlaništvo R Slovenije v Beogradu je na prireditvi sodelovalo na področju turizma in potovanj ter s promocijskim materialom ter brošurami, ki jih je zagotovila Slovenska turistična organizacija, predstavilo turistično ponudbo Slovenije.

 

Poleg informacij o turističnih destinacijah so mimoidoči lahko prejeli informacije o možnostih študija, študijskih izmenjavah, zaposlitvi in delu v Sloveniji ter vključevanju v dejavnosti trinajstih slovenskih kulturnih društev v Srbiji. Mnoge so zanimale izkušnje in prednosti članstva v EU, zlasti izboljšanje življenjskega standarda v luči posameznika in vladavine prava v državi. Izpostavljen je bil pomen in prednosti, ki jo je državljanom Srbije prinesla vizumska liberalizacija.

 

Na Kalemegdanu je bila organizirana tudi prodajna razstava umetniških del in nakita otrok s  posebnimi potrebami. Na glavnem odru prireditve so se predstavili orkester srbske Policije, simfonični orkester Vojske Srbije, skupina »Glas srca«, ki jo zastopajo mladostniki z motnjami v duševnem razvoju, in ostali nastopajoči.

 

Vzporedno je na igrišču košarkaškega kluba »Crvena zvezda« potekal košarkaški in odbojkarski turnir učencev 5. in 6. razreda 29 osnovnih šol Srbije, ki so simbolično predstavljale posamezne države članice in Srbijo.