Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
18.03.2010  

Delegacija Mednarodnega skrbiškega sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min v Beogradu

V Beogradu se je od 16. do 18. marca 2010 na pogovorih mudila delegacija Mednarodnega skrbiškega sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) iz Slovenije, na čelu z namestnikom direktorja ITF Goranom Gačnikom. 

Namen obiska je bil predvsem predstaviti sogovornikom aktivnosti ITF pri razminiranju, pomoči žrtvam min in izobraževanju o nevarnosti min ter predstaviti novo strategijo delovanja ITF in načrtovane projekte za Srbijo. 

Delegacija ITF se je srečala z namestnikom vodje Delegacije EU v Beogradu Adrianom Martinsom, z vodjo političnega sektorja Delegacije EU v Beogradu Thomasom Gnocchijem, z direktorjem Centra za razminiranje pri Vladi Srbije Petrom Mihajlovićem, z namestnikom vodje sektorja za izredne razmere na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Srbije Djordjem Babićem,  z namestnico vodje United Natiions Development Programme (UNDP) Rini Rezo in vodjo Southeastern and Eastern Europe Clearinghouse for the control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC) Dimanom Dimovim. 

Cilj ITF v Srbiji je v naslednjih štirih letih dokončno očistiti Srbijo kasetnega streliva in min. Z realizacijo projektov bi dosegli ekonomske učinke, saj bi v uporabo ponovno vrnili kmetijska in turistična zemljišča, kot tudi razno infrastrukturo.