Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
08.03.2018  

SPOROČILO ZA JAVNOST: K rešitvam usmerjen pristop k razvojnemu sodelovanju med Slovenijo in Srbijo prinaša oprijemljive rezultate

Center za evropsko prihodnost je v sodelovanju z Centrom za evropske politike Beograd gostil interaktivno in k rešitvam usmerjeno konferenco “Izmenjava izkušenj pri odpiranju podatkov javnega sektorja” v Beogradu, Srbija, v sredo, 28. februarja 2018. Kot del aktivnosti uradnega razvojnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo je dogodek pritegnil preko 100 udeležencev iz vrst državne uprave, organov javne uprave, gospodarstva in civilne družbe.

 

Format dogodka, ki je bil sestavljen iz štirih delov, je prinašal svežo perspektivo in pristop, ki se je odražal v celostni, vključujoči in odprti razpravi in izmenjavi izkušenj.

 

Jutranji del je naslovil najpomembnejše motive za odpiranje in izmenjavo podatkov javnega sektorja, pri čemer sta bili v ospredju razprave transparentnost in vrednost odpiranja za celotno družbo. Strokovnjaki so poudarili vpliv na delovne procese, pri katerih odpiranje podatkov vsakdanje operacije poenostavi in naredi bolj učinkovite in zato javnim uslužbencem dopušča, da se osredotočijo na nove naloge.

 

Druge del je osvetlil konkretne pogoje in operativne spremembe, ki morajo biti doseženi, da bi lahko napredovali na področju odpiranja podatkov javnega sektorja. Med njimi so govorci izpostavili sodelovanje, timsko delo in komunikacijo kot ključne predpogoje za uspeh.

 

CEP-ovi programi uradnega razvojnega sodelovanja so vedno usmerjeni v odpiranje prostora za izmenjavo dobrih praks, zato so izbrani govorci predstavili širok nabor obstoječih rešitev, med njimi eBeba, eZUP, Supervizor, PISO Portal, Posmatrač, Techfugees platforma.

 

Pozni popoldanski del je bil interaktivne narave in je udeležencem nalagal, da so se opredelili glede odpiranja in izmenjave podatkov. Glede na njihovo stališče na vprašanje: “Kje želimo biti in kako priti tja?” so bili razdeljeni v skupino optimistov in skupino realistov. Nočna razprava je ponudila odprto tržnico idej, praks, izkušenj ter priložnosti za mreženje.

 

Celostna izmenjava idej, izkušenj in praks med vsemi zainteresiranimi stranmi (predstavniki vlade, neodvisnih institucij, strokovnjaki iz javne uprave, predstavniki gospodarstva, medijev, akademskih institucij in civilne družbe) je bila dosežena skozi uvedbo odprtih in polodprtih formatov razprave.


Konferenca je del programskih aktivnosti CEP, ki jih financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja.