Evropska komisija je objavila priporočilo o odpravi omejitev na zunanji meji za vstop v EU ter seznam epidemiološko varnih tretjih držav, ki so: Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Tajska, Tu /Izredni dogodki /

INFORMACIJE V ZVEZI S KORONAVIRUSOM IN COVID-19

 

Informacije o stanju v Srbiji

Srbija je v petek 6. marca potrdila prvi primer COVID-19 ali okuženega s koronavirusom. Ministrstvo za zdravje Srbije dvakrat dnevno objavlja relevantne informacije v zvezi z virusom na svoji spletni strani. Prav tako so informacije (v srbščini in angleščini) dostopne na posebni spletni strani.

Ministrstvo za zdravje Srbije je odprlo posebno telefonsko linijo, kjer so dostopne informacije o virusu: +381 64 8945 235.

 

Vladne institucije in mednarodne organizacije poročajo, da je Srbija pripravljena na morebiten pojav obolelih.

 

Svetovna zdravstvena organizacija popotnikom ne odsvetuje potovanj, vendar se nanje odpravite po lastni presoji.

 

Ključna priporočila za preprečitev oz. zmanjšanje verjetnosti okužbe so:

 • splošna skrb za zdravje,

 • izogibanje okolij kjer se zadržujejo množice ljudi,

 • vzdrževanje ustrezne razdalje (1-2 metra) v kontaktu z ljudmi, ki kihajo, kašljajo ali imajo povišano telesno temperaturo,

 • redno in temeljito pranje rok z milom ali čistilom, ki vsebuje alkohol,

 • izogibanje dotikanja obraza (usta, nos, oči) z neopranimi rokami,

 • uporaba robčkov pri kihanju in kihanje/kašljanje v notranjo stran komolca.

   

  V kolikor se pojavijo simptomi bolezni (kašljanje, povišana telesna temperatura, težave pri dihanju), se izogibajte kontaktu z drugimi osebami, stopite v kontakt z najbližjo epidemološko oz. javno-zdravstveno ustanovo in si nadenite zaščitno masko. V Srbiji se v primeru suma okužbe lahko obrnete na inštitute navedene tukaj.

   

  Pri vstopu in izstopu v/iz Srbije zaenkrat ni omejitev. Na kopenskih mejnih prehodih in letališčih so prisotne sanitetne ekipe, ki nadzorujejo situacijo. Na letališčih potnike spremljajo z termovizijskimi kamerami, ki beležijo telesno temperaturo posameznikov. V kolikor priletite iz žariščnih območij (Kitajska, Južna Koreja, Italija, Iran) bodo na letališču organi z vami opravili pogovor, kjer bodo na podlagi mest, kjer ste se zadrževali, določili ali spadate v t. i. rizično skupino. V kolikor ste se nahajali v bližini večjih izbruhov bolezni, vam bodo dali informacije na kaj bodite pozorni in navodila za samostojno nadziranje morebitnih znakov bolezni. Če ste se zadrževali v žariščnih območij in nimate simptomov, vam bodo izdali odločitev o samoizolaciji s posebnimi navodili v skladu s katero boste naslednja 2 tedna v rednem stiku z odgovornim epidemologom. V kolikor imate simptome bolezni, bodo za vas uredili prevoz v bližjo kliniko in odredili testiranje.

   

  Informacije za potnike namenjene v Slovenijo

   

  V Sloveniji je v sredo, 4. 3. zvečer bil potrjen prvi primer obolelega za COVID-19. Do 5. 3. sta potrjena 2 primera obolelih za virusom.

   

  Potovanja v/iz Slovenije potekajo brez posebnosti.

   

  Navodila, informacije in napotke v zvezi z virusom lahko najdete na spletni strani vlade Republike Slovenije.

   

  Odgovore na pogosta vprašanja lahko najdete tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. NIJZ je za vprašanja v zvezi z virusom vzpostavil posebno telefonsko linijo +386 31 646 617.

   

  Informacije o pojavu, navodila in nasvete v angleščini najdete tukaj.

   

  V kolikor nameravate potovati v druge države ali boste skozi njih tranzitirali vam svetujemo, da informacije o stanju na mejnih prehodih in/ali napotkih za potovanje poiščete na spletnih straneh državnih institucij in/ali spletnih straneh veleposlaništev Slovenije.

   

  Dnevna poročila o širjenju virusa lahko najdete na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

   

  Pristojne ustanove opozarjajo, da naj osebe, ki sumijo, da so obolele za COVID-19 najprej kontaktirajo zdravstvene ustanove po telefonu in ne čakajo v čakalnicah zdravstvenih ustanov, saj tako zmanjšajo možnost širjenja virusa. Zdravstveni delavci bodo podali ustrezna navodila kam in kako bo oseba sprejeta na pregled.

   

  Telefonske številke zdravstvenih ustanov, kjer lahko dobite informacije o virusu

- UKC Ljubljana: +386 1 522 45 40 in +386 1 522 45 41;

- UKC Maribor: +386 31 653 929

- Splošna bolnišnica Celje: +386 3 423 30 79

- Splošna bolnišnica Jesenice: +386 51 668 651

- Splošna bolnišnica Nova Gorica: +386 5 330 1117

- Zdravstveni dom Nova Gorica: +386 51 656 580 ali +386 51 656 558

- Zdravstveni dom Izola: +386 5 663 5000

- Zdravstveni dom Slovenj Gradec: +386 31 393 112

- Zdravstveni dom Velenje: +386 3 8995 445