Veleposlaništvo RS Beograd /Nasveti za popotnike po Srbiji /

Nasveti za popotnike v Srbiji

   

Varnost potovanj in vstopni pogoji

Varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države ne obstajajo. Svetujemo običajno previdnost in spremljanje lokalnih medijev. V avtomobilu na vidnem mestu ne puščajte osebnih dokumentov, mobilnih telefonov, avtoradiev, fotoaparatov, sončnih očal in drugih dragocenih predmetov.
Državljani Slovenije lahko potujejo v Srbijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico. Minimalna časovna veljavnost potnega lista oz. osebne izkaznice ob vstopu v državo ni predpisana. Potnike opozarjamo, da vstopijo z dokumentom, veljavnim vsaj do konca načrtovanega popotovanja. V primeru, da izgubi ali mu ukradejo osebni dokument, naj to prijavi najbližji policijski postaji. Potni list za vrnitev v Slovenijo izda veleposlaništvo ob predložitvi zapisnika policije in novejše fotografije po ICAO standardu.
Obvezna je prijava bivanja na lokalni policijski postaji v roku 24 ur po vstopu v Srbijo. Enako velja, če se odločite za namestitev v zasebni režiji. Le v primeru hotelske namestitve bo hotelsko osebje poskrbelo za prijavo bivanja ob samem prihodu oz. prijavi v recepciji hotela.
Pri načrtovanju potovanja svetujemo, da ste pozorni na to, da srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen preko vstopnih kontrolnih točk med Srbijo in Kosovom, štejejo za nelegalen. Če se opravi npr. vstop na Kosovo preko vstopnih kontrolnih točk in se medtem opravi prestop meje z Makedonijo, se veljavnost vstopa preko Srbije razveljavi. Tako se mora potnik vrniti nazaj v Srbijo znova preko Makedonije ali Črne gore. Izjema so le imetniki diplomatskih osebnih izkaznic Republike Srbije in imetniki diplomatskih potnih listov, ki so akreditirani v Srbiji.
Za lažje izvajanje konzularne pomoči priporočamo, da izpolnite obrazec s podatki o potovanju v tujino

Promet

Promet v Srbiji je nepredvidljiv, vzdrževanje cest je regionalno pogojeno. Opozarjamo na luknje na cestah, slabo cestno razsvetljavo in pogosto pomanjkljivo označene ceste, prometne znake, krajevne table in smerokaze. Na cestah je mogoče srečati kolesarje, ki vozijo v nasprotno smer, pešce, konjsko vprego in potepuške pse. Posebno pozornost hitrosti velja nameniti zlasti ponoči, saj je v državi še veliko tovornih in osebnih vozil starejšega datuma, ki imajo slabe luči. Zaradi slabega sistema odstranjevanja meteornih voda se ob nalivih na cestiščih zadržuje voda.
V času poletnih počitnic je povečan promet na mejnih prehodih in na glavnih cestah proti Makedoniji, Grčiji, BiH in Hrvaški, kar povzroča daljše čakalne dobe. V času pred Novim letom se iz smeri Slovenije gosti promet že na mejnih prehodih Slovenije-Hrvaška.
Cestnina za vožnjo po avtocestah se plačuje v srbskih dinarjih in evrih. Več informacij o stanju na cestah, cestninah in prometnih predpisih je dosegljivih na spletni strani Avto-moto zveze Srbije  http://www.amss.org.rs/  Za pomoč na cestah pokličite tel: 1987.
Vozniki lahko vozijo z veljavnim slovenskim ali mednarodnim vozniškim dovoljenjem. Posedovati morajo veljavno prometno dovoljenje, ne potrebujejo pa več zelene karte http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/ulazak-u-srbiju/osiguranje-za-motorno-vozilo-prilikom-putovanja-u-rs?lang=lat. Srbski zakon o cestnoprometnih predpisih je zelo podoben slovenskemu, zato svetujemo, da se na srbskih cestah obnašate tako kot na slovenskih. Svetujemo spoštovanje dovoljene hitrosti na posameznih cestah. Policijske kontrole so pogoste in se izvajajo s pomočjo nadzornih kamer, ki so nameščene v posameznih križiščih, kar velja zlasti za Beograd. Kaznovalna politika do tujcev je stroga in med drugim predvideva zadržanje tujca v državi.
Avtostop skozi Srbijo je še vedno sprejemljiva praksa. Vozniki so večinoma prijazni, vseeno pa običajna previdnost ni odveč. Relativno preprosto je avtostopanje skozi Vojvodino, medtem ko je od Beograda proti jugu v smeri Kosova, Makedonije in Črne Gore precej težje. Več informacij o avtostopu tukaj

Voznike tovornih vozil opozarjamo na previdnost pri nočni vožnji, ustavljanju in parkiranju zaradi povečanjega migracijskega vala ter možnosti vkrcanja ilegalnih migrantov v vozila.

Avtokarta Srbije in plani večjih mest http://www.serbiatravelers.org/stoperski-vodic/27-kroz-srbiju/1870-auto-karta-srbije

Več o cestnoprometnih predpisih http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=155&Itemid=91 

Zdravje

Sloveniija in Srbija imata podpisan sporazum, po katerem lahko slovenski državljani v Srbiji z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (modra evropska kartica) uveljavljajo nujne in potrebne zdravstvene storitve pri zdravnikih oz. zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Evropsko kartico lahko zavarovana oseba naroči osebno, preko interneta ali mobilnega telefona na ZZZS.
Mreža lekarn je dobro razvejanja, posebno v večjih mestih jih najdemo skoraj na vsakem vogalu. Običajno delajo med 8.-20. uro. Spisek dežurnih lekarn in zdravstvenih ustanov najdete tukaj.
Voda je po zagotovilih pristojnih služb v Srbiji pitna, vključno z javnimi vodnjaki, razen če je posebej označeno, da ni pitna.

Naravne nesreče

V posebno vročih in suhih obdobjih obstaja nevarnost gozdnih požarov. Srbija se nahaja na potresno aktivnem območju, zato so občasno mogoči manjši potresi. Večji potresi so redkejši, vendar se dogajajo.

Carinske formalnosti

Osebno prtljago sestavljajo vsi predmeti, ki jih ima potnik s seboj in ki jih potrebuje v času potovanja. Med predmete osebne prtljage spadajo tudi liter žgane alkoholne pijače, 1 parfum, 1 toaletna vodica, 200 cigaret oz. ustrezna količina drugih tobačnih izdelkov in zdravila za osebno uporabo v običajni količini. Več informacij tukaj

Denarna valuta

Denarna valuta v Srbiji je srbski  dinar (RSD). V večjih mestih ne boste imeli težav z iskanjem menjalnice, saj so posejane vsepovsod. Plačevanje z bančnimi in s kreditnimi karticami je mogoče v večini hotelov, restavracijah in trgovinah. Gotovino je v večjih mestih mogoče dvigniti z bančnih avtomatov. Plačevanje z evri zakonsko ni dovoljeno, je pa ponekod v praksi. Opozorjamo, da v primeru plačevanja z evri cene poskočijo do 20%. Informativna vrednost 1 EUR je približno 103,00 RSD. Ob dvigu gotovine na bankomatih NLB d.d. se provizija ne zaračuna.

l. 2006 je bil spremenjen Zakon o deviznem poslovanju in predpisi, ki ureja iznos gotovine iz Srbije. Več... 

Jezik

Uradni jezik v Srbiji je srbščina in pisava cirilica, čeprav je latinica bolj pogosta v vsakdanjem življenju. Madžarski jezik je močno zastopan v multinacionalni Vojvodini in obmejnih območjih z Madžarsko, kjer je celo bolj pogost kot srbski. Mlajši so vešči angleškega jezika, medtem ko starejši prej razumejo ruskega. Srbski in slovenski jezik sta iz družine slovanskih jezikov, zato ob manjši improvizaciji in potrpežljivosti v obeh smereh ne boste imeli težav pri komuniciranju s Srbi tudi v slovenščini. 

Dobro je tudi vedeti...

Mednarodna telefonska koda za Srbijo: +381, Beograd (0)11, Novi Sad (0)21, Niš (0)18, Čačak (0)32, Kikinda (0)230.
Posameznemu potniku je preko meje v obe smeri dovoljeno prenesti liter žgane alkoholne pijače, 2 litra vina, 1 parfum, 1 toaletna vodica, 200 cigaret oz. ustrezna količina drugih tobačnih izdelkov in zdravila za osebno uporabo v običajni količini.
Biti kolesar ali pešec včasih ni najbolj varno, saj so vozniki pogosto nestrpni, zato previdno na cesti.
Večina Srbov je netolerantnih do homoseksualcev, zato izkazovanje nežnosti te vrste na javnih mestih ni zaželeno in priporočljivo. Načeloma so Slovenci v Srbiji toplo sprejeti, a velja opozoriti, da se izogibajte provokacijam na nacionalni osnovi.
Opozarjamo na žeparje, predvsem glede nošnje zlatega nakita, denarnic na vidnem mestu (npr. v nakupovalnih centrih, javnem prevozu ipd).
L. 2010 je bila uvedena komunalna policija. Za smetenje na javnih površinah, odvrženi cigaretni ogorek na nedovoljenem mestu je predvidena denarna kazen.

Spletni vodiči in turistično informativni centri po Srbiji in Beogradu:
http://www.inyourpocket.com/serbia
http://www.turistvodic.info/
http://turizam.yuportal.com/
http://www.tob.rs/en/index.php
http://www.serbia.travel/

TIC Aerodrom Nikole Tesle, ponedeljek - nedelja 8-22h
TIC Knez Mihailova 6, ponedeljek - sobota 9-21h
TIC Terazije, podzemni prolaz, ponedeljek - petek 9-20h; sobota in nedelja 9-16h
TIC Železnička stanica, ponedeljek - petek 8-20h; sobota in nedelja 8-16h
TIC Pristanište, ponedeljek - nedelja 8-19h

Vremenska napoved: http://www.hidmet.gov.rs/

Letališče Nikole Tesle v Beogradu: http://www.beg.aero
Tel: +381 (0)11 209 4444;

Mednarodna avtobusna postaja Beograd
: http://www.bas.rs/basweb_lat/default.htm
Tel: +381 (0)11 2658-759

Železniška postaja Beograd: http://www.zeleznicesrbije.com/
Tel: +381 (0)11 360-2899

Taxi v Beogradu:
Beotaxi      +381 (0)11 970
Zuti taxi     +381 (0)11 9802
Taxibell      +381 (0)11 9808
Akademac taxi  +381 (0)11 417-022
Alfa taxi     +381 (0)11 344-1100,
Alo taxi      +381 (0)11 532-2888
Maxiss taxi +381 (0)11  581-111
NBA taxi     +381 (0)11 318-5777
Naxi taxi     +381 (0)11 157-668
Palma taxi   +381 (0)11 192-728
Pink taxi      +381 (0)11 488-9977
Plavi taxi     +381 (0)11 555-999
Lux taxi       +381 (0)11 328-4444
Joker Taxi    +381 (0)11 397-117

Taxi je relativno poceni, zanesljiv in pogost. Na telefonski klic dobite 10-20% popust.  

Koristne telefonske tevilke v Srbiji:
94 – Prva pomoč
92 – Policija
93 – Gasilci
987 – Pomoč na cesti
9811 - Bujenje
011 313-96-86 - Turistična inšpekcija
011 300-81-83 - Pritožbe na delo policije  

Veleposlaništvo RS v Srbiji & nudenje konzularne pomoči
Dositejeva ulica 41
SR-11 000 Beograd
Republika Srbija
Tel: +381 (0) 11 303 84 70
Fax: +381 (0) 11 328 86 57
E-mail: vbg(at)gov.si
http://beograd.veleposlanistvo.si/

Dežurni telefon (nujna pomoč državljanom Slovenije in EU izven delovnega časa): +381 (0) 63 373 165