Veleposlaništvo RS Beograd /Politične zadeve /

Politične zadeve

PolitičnO SODELOVANJE

Odnosi med državama so zelo dobri, prijateljski in intenzivni, sodelovanje poteka na številnih vsebinah in ravneh, politični stiki so pogosti in redni. Redno potekajo skupna zasedanja obeh vlad, zadnje decembra 2019 v Novem Sadu pod vodstvom premierov obeh držav.

Slovenski predsednik Borut Pahor je Srbijo uradno obiskal januarja 2019, redno se srečujejo tudi ministri, poslanci, predstavniki organizacij ipd. Državi tvorno sodelujeta v okviru Brdo Brioni in Berlinskega procesa.

Borut Pahor, Predsednik Republike Slovenije

Slovenija je aktivna podpornica približevanja Srbije Evropski uniji. V času slovenskega predsedovanja EU je bil podpisan Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum Srbije z EU. Slovenija je pomembno prispevala k vizumski liberalizaciji za srbske državljane in bila med glavnimi zagovorniki dodelitve datuma za začetek pogajanj za članstvo v EU.

Med državama ni večjih odprtih vprašanj, vse bolj uspešno se rešujejo tudi vprašanja, ki izhajajo iz dosjeja nasledstva po nekdanji SFRJ, kjer je bil zadnja leta dosežen pomemben napredek glede delitve poslopij diplomatskih predstavništev in arhivskega gradiva.

Okrepljeno politično sodelovanje in krepitev medsebojnega zaupanja ugodno vplivata tudi na obseg gospodarskega sodelovanja, saj se Srbija uvršča v vrh držav po obsegu slovenskih investicij, v zadnjem času pa je vse močnejši tudi povratni tok srbskih investicij v Slovenijo.